Активність стероїдних рецепторів в яєчниках у жінок з аденоміозом і гіперпластичними процесами ендометрію та без у пост менопаузі.

Автор(и)

  • G. Yu. Goncharenko Одеський національний медичний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2018.3.51-55

Ключові слова:

стероїдні рецептори, яєчники, аденоміоз, постменопауза

Анотація

Аденоміоз (АМ) – актуальна проблема сучасної медицини. Прояви АМ не згасають на фоні гіпоестрогенових стані. Деякі дослідження свідчать про локальну гіперестрогенемію і автономний ріст фокусів АМ. Однак немає достовірних даних про активність і вплив стероїдних гормонів яєчників на патогенез АМ. Особливо актуальне дане питання стосовно жінок у пост менопаузі. Цікавим є вивчення імуногістохімічних (ІГХ) особливостей клітин тканини яєчників у жінок за наявності АМ і супутньої патології ендометрію. Мета. Дослідження ІГХ активності стероїдних рецепторів в яєчниках у жінок з АМ і гіперпластичними процесами ендометрію (гіперплазія ендометрію (ГПЕ) і ендометріоїдна карцинома ендометрію (ЕКЕ)) та без у пост менопаузі та встановлення її ролі у патогенезі подібного існування. Методи. Матеріалом слугував видалені яєчники від 30 жінок (52-73 років) з діагнозом АМ у поєднанні з гіперпластичними процесами ендометрію та без. Проведено ІГХ дослідження до маркерів ER, PR і AR. Результати. ІГХ дослідження встановило, що серед у більшості жінок ІГХ реакція з маркерами ER була відсутня. При оцінці експресії РR яєчників у жінок з АМ і ГПЕ частіше виявлено слабкий рівень інтенсивності і помірний – поширеності забарвлення. Схожу ситуацію спостерігали і в інших групах жінок. Аналіз ІГХ реакції з АR показав, що у випадках АМ і ГПЕ частіше зустрічалися інтенсивність у 1 бал і поширеність забарвлення у 2 бали, на відміну від групи з ЕКЕ, де найрозповсюдженішими були 2 і 4 бали відповідно. Проміжне місце займали жінки з віковими змінами ендометрію. Висновки. У жінок в пост менопаузі у зв’язку з помітним зниженням естроген синтезуючої функції яєчники не впливають на патогенез АМ у якості джерела розвитку гіперестрогенізму. Здатність яєчників до вироблення прогестеронів вказує на її необхідність, як одного з елементів розвитку АМ. У пост менопаузі збереження андрогегнпродукуючої функції яєчників грає провідну роль у патогенезі АМ, як джерела подальшого синтезу естрогені.

Посилання

Adamyan LV, Andreeva EN, Apolihina IA, Bezhenar VF, Gevorkyan MA, Gus AI, et al. [Endometriosis: diagnostics, treatment and rehabilitation: federal clinical recommendations about maintaining patients]. Moskva; 2013. 65 p. Russian.

Zaharenko NF, Kovalenko NV, Manolyak IP. [To the question of complex treatment of endometriosis]. Reproduktivnaya endokrinologiya. 2015;3(23):28-33. Ukrainian.

Akopyan RA, Pechenikova VA. [Clinical and morphological features of adenomyosis in women of different age groups]. Vestnik rosiyskoy voenno-meditsinskoy akademii. 2014;1(45):65-70. Russian.

Adamyan LV, editor. [Combined benign tumors and hyperplastic processes of the uterus (myoma, adenomyosis, hyperplasia endometritis)]. Moskva; 2015. 92 p. Russian.

Adamyan LV, Sonova MM, Loginov HE, Arslanian CN. [The role of aromatase in the development of genital endometriosis]. Akusherstvo, ginekologiya i reproduktologiya. 2016;10(4):39-48. Russian.

Ignatieva NN. [Clinico-morphological features of a combination of adenomyosis with pathological processes of endometrium (thesis)]. Moscow: First Moscow State Medical University; 2010. 125 p. Russian.

Kogan EA, Sidorova IS, Nizyaeva NV, Demura TA, Ezhova LS, Unanyan AL. [Clinical-morphological and molecular-biological features of adenomyosis when combined with endometrial adenocarcinoma]. Akusherstvo i ginekologiya. 2011;7(2):46–50. Russian.

Samsonova EA. [The clinical significance of immunoistohimicheskogo definition of steroid hormone receptors, HER2 and proliferative activity of cells in cancer endoetriya]. Extended abstract of candidate’s thesis. Sankt-Peterburg; 2004. Russian.

Yarygina VN, Melentieva AS, editors. [Guide to gerontology and geriatrics. Volume 2. Introduction to clinical geriatrics]. Moscow: GEOTAR-Media; 2010; 784 p. Russian.

Kogan EA, Nizyaeva NV, Demura TA, Ezhova LS, Unanyan AL. [Autonomy of growth of foci of adenomyosis: immunohistochemical features of expression of markers]. Immunologiya. 2011;12:311-25. Russian.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті