Залежність параметрів центральної гемодинаміки від антропо-соматотипологічних особливостей у осіб ектоморфного соматотипу юнацького віку.

Автор(и)

  • L. A. Sarafinyuk Вінницький національний медичний університет імені М.І.Пирогова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2012.3.58-62

Ключові слова:

реографія, параметри центральної гемодинаміки, соматотип, антропометрія, покрокова регресія, юнаки

Анотація

У статті представлені результати побудови регресійних моделей реографічних параметрів центральної гемодинаміки на основі особливостей антропометричних та соматотипологічних показників у практично здорових міських хлопців і дівчат юнацького віку ектоморфного соматотипу Подільського регіону України. У юнаків з ектоморфним соматотипом виявлена більша кількість ознак, де кінцевий варіант регресійного поліному має коефіцієнт детермінації вище 0,50. Нами побудовано математичні моделі у юнаків з ектоморфним соматотипом для десяти показників центральної гемодинаміки, у дівчат того ж конституціонального типу – лише для п’яти. Моделі реографічних параметрів центральної гемодинаміки у юнаків з ектоморфним соматотипом частіше за все включають такі антропометричні розміри: товщину шкірно-жирової складки на животі, обхват грудної клітки на вдиху та ширину обличчя. У дівчат, що мають ектоморфний соматотип, у більшості випадків варіабельність показників центральної гемодинаміки детермінується товщиною шкірно-жирової складки на гомілці і на животі.

Посилання

Боровиков В. П. STATISTICA – Статистический анализ и обработка данных в среде Windows / В. П. Боровиков, И. П. Боровиков. – Москва : Информационно-издательский дом «Филинъ», 1998. – 608 с.

Бунак В. В. Антропометрия / В. В. Бунак. – М. : Учмедгиз Наркомпроса РСФСР, 1941. – 368 с.

Ковешников В. Г. Медицинская антропология / В. Г. Ковешников, Б. А. Никитюк. – Киев: Здоров’я, 1992. – 200 с.

Мороз В. М. Математичне моделювання нормативних параметрів центральної гемодинаміки та грудної реограми в залежності від особливостей будови тіла / В. М. Мороз, І. М. Кириченко, І. В. Гунас // Biomedical and biosocial anthropology. – 2004. – № 3. – С. 74-79.

Carter J. L. Somatotyping - development and applications / J. L. Carter, B. H. Heath. – Cambridge : Cambridge University Press, 1990. – 504 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті