Кількісний показник вмісту кортизону в тканині наднирників людини як критерій для визначення тривалості перебігу смертельної травми.

Автор(и)

  • A. M. Bilyakov Національний медичний університет імені О.О.Богомольця, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2013.1.82-84

Ключові слова:

кортизон, травма, стероїдогенез

Анотація

Для визначення тривалості перебігу смертельної механічної трав­ми визначали кількісний вміст в тканині наднирників людини кортизону. Встановлено, що кількість кортизону в тканині наднирників відрізняється в залежності від тривалості перебігу смертельної механічної травми. У осіб, які померли фактично безпосередньо після травмування, вміст кортизону в тканині наднирників не відрізняється від тих, хто вмирав від декількох до десятків хвилин, та відрізняється від вмісту у осіб, які померли через 1-2 години. У людей, які померли через 1-2 години, його вміст не відрізняється від тих, хто вмирав від декількох до десятків хвилин.

Посилання

Ахрем А. А., Титов Ю. А. Полный синтез стероидов. – М. : Наука, 1967. – 306 с.

Біляков А. М. Програмна обробка результатів тонкошарової хроматографії / Біляков А. М. // Актуальні питання судово-медичної науки, освіти і практики : матеріали всеукр. конф. – Алушта, 2012. – С. 92-94.

Динамика участия гипофиза, эпифиза и надпочечников в организации стресс-реакции при смертельной травме / А. Ф. Яковцова, Г. И. Губина-Вакулик, В. Д. Марковський, И. В. Сорокина // Патологія. – 2005. – Т. 2, № 3. – С. 35.

Пащенко Ю. В. Морфофункциональные критерии продолжительности жизни пострадавшего после механической травмы / Пащенко Ю. В. // Роль сучасних методів діагностики в лікуванні та реабілітації хворих : матеріали конф. Харків. обл. клін. лікарні. – Харків., 2004. – С. 50-51.

Шок [под ред. И. Теодореску]. – Бухарест : Екзарку, 1980. – С. 177-181.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті