Морфометричні показники пупкового канатика у нормі та при порушенні формування плаценти.

Автор(и)

  • L. V. Abdul-Ogly ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», Україна
  • A. A. Kozlovskaja ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», Україна
  • V. G. Rutgayzer ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», Україна
  • К. I. Dubovik ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», Україна
  • Е. О. Belskaya ГУ «Днепропетровская медицинская академия МОЗ Украины», Україна

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2016.3.53-56

Ключові слова:

ембріогенез, морфологічні зміни хоріона, ворсинки хоріона, судинне русло хоріона, пупковий канатик

Анотація

Дослідження проводилося на ембріонах, плодах людини з 8-го по 42-ий тиждень пренатального онтогенезу. У наших дослідженнях ми показали, що гемодинамічні процеси ранньої плаценти та пупкового канатика взаємопов’язані. Порушення формування пупкового канатика в першу чергу пов’язані з розташованими у ньому судинами, які мають різний період закручування і реципрокної пульсації, яка, в свою чергу, забезпечує трофічну функцію для плаценти і, в подальшому, для ембріона і плода. Також важливими показниками розвитку пупкового канатика є його антропометричні данні. В результаті досліджень при нормальному розвитку хоріона к 9-му тижню кількість витків складала 11, а до закінчення першого триместру (на 13 тижні) – 14 завитків. Тобто протягом 4 тижнів в середньому спостерігалось формування 5-ти завитків. Необхідно зазначити, що в ембріогенезі інтенсивність формування завитків більш виражена у порівнянні з плодним періодом і з урахуванням морфо метричних показників. Але при порушеннях формування хоріона, що підтверджувалося діагностичними критеріями нормального ходу пренатального розвитку, спостерігалася тенденція до гіпозвивистості, тобто до зменшення кількості завитків. Так, довжина пупкового канатика змінювалася протягом плодного періоду пренатального онтогенезу з 17,0±1,3 см в 13 –15 тижнів до 62,7±0,5см в 40–42 тижні, а кількість завитків змінювалася від 9 в 9 тижнів до 11 в 13 тижнів.

Посилання

Vasylenko IV, Bruk BB, Gulkov YK, Kondratyuk RB. [Epithelial-mesenchymal and other transformations in normal]. Patologia. 2009; 6(2): 4-10. Russian

Strong TH, Jarles DL, Vega JS, Feldman DB. The umbilical coiling index. Amer. Journ. Obstet. Gynecol. 1994;170(1): 29 -32.

Gagayev CHG, Kalmykova NV, Otaryan KK, Radzinskiy VE. [Abstracts of the international conference “Ultasound and functional diagnostics”]. Moscow; 2002: 150-151. Russian.

Tsaregradskaya GV. [A child from conception to a year]. OOO”Izdatelstvo AST”; 2003. 281 p. Russian.

Mylovanov AP, Savelyev SV. [Intrauterine fetal development]. Moscow; 2006. 383p. Russian

Davydenko IS. [Using information theory to evaluate the organization of different types of chorionic villi’s of the placenta during normal pregnancy]. Vistnyk morphologii. 2005;11(1):5-10. Ukrainian.

Petrenko VM. [Basics of embryology. Questions of human anatomy.]. SPBG: Izdatelstvo DEAN; 2004. 400 p. Russian.

Tcherkasov VG, Lyzyn TM. [Hemomicrocirculatory track of placenta with its structural changes in women with preterm labor] Vistnyk morphologii. 2007;2:482. Ukrainian.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті