Об’єктивність оцінювання знань студентів під час дистанційного навчання на кафедрах закладів вищої освіти

Автор(и)

  • S.B. Kramar
  • D.I. Nazarova
  • S.V. Abramov
  • І.О. Marazha
  • Z.P. Bondarenko

Ключові слова:

дистанційне навчання, педагогічний контроль знань, заклади вищої освіти, медичні виші, здобувачі вищої освіти.

Анотація

РЕФЕРАТ. Дистанційна форма навчання у вузах країни набирає обертів та швидко поширюється у зв’язку з розвитком інформаційних технологій, під впливом багатьох соціальних та культурних факторів. Велика кількість університетів, технічних, юридичних закладів вищої освіти повністю перейшли на он-лайн навчання. Навіть така традиційна та специфічна галузь як медицина активно застосовує дистанційне навчання для підвищення кваліфікації лікарів, для підготовки лікарів-інтернів. Для слухачів курсів ФПК дистанційне навчання дуже зручне та економічно вигідне. Не треба відриватися від роботи, від сім’ї, можна обрати час та графік занять. Ще й зникають такі матеріальні навантаження як поїздки у інше місто, витрати на проживання та харчування. Чи можуть вищі медичні навчальні заклади перейти на дистанційне навчання повністю? Однозначно ні. У цих закладах доцільніша змішана форма навчання. Коли класична, традиційна система викладання доповнюється технологічними заходами та дозволяє успішно вирішувати питання підготовки та транслювання знань. Чисельні інформаційні програми, візуалізації, електронні підручники та атласи, маніпулятори та симулятори розширюють можливості викладання, краще ілюструють теоретичний матеріал. Але питання об’єктивного, якісного контролю з боку викладача залишаються відкритими та не урегульованими. Підкреслюється необхідність попередніх методичних заходів з боку викладацького складу для дистанційного опитування. Розробка єдиних критеріїв оцінювання, поповнення бази тестових завдань, підготовка теоретичних питань, ілюстрація практичних навичок для їх застосування при дистанційному контролі складають підготовчий етап для забезпечення дистанційного опитування. Автори статті намагаються розглянути можливості удосконалення різноманітних форм контролю знань та систематизувати підходи для організації якісного, всебічного та стандартизованого контролю теоретичних знань, практичних навичок та умінь студентів.

Посилання

Distance learning [Electronic resource]. Access mode: https://uk.wikipedia.org/wiki. Ukrai-nian.

ORDER OF THE MON № 466 On approval of the Regulations on remote

training from 25.04.13, [Electronic resource]. Access mode: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13.Ukrainian.

Dmitrteva EN, Kuritsyna GV. [The content of the assessment of the quality of distance learning at the university]. Modern problems of science and education. 2015;6: Russian.

Kuritsyna GV. [The content of the assess-ment of the quality of distance learning at the uni-versity]. Modern problems of science and education. URL: http://www.science-education.ai/2015. Rus-sian.

Gerasimenko TL, Zenina LV. [Features of student knowledge control in distance learning] https://cyberleninka.ru/journal/n/problemy-sovremennogo-pedagogicheskogo-obrazovaniya. 2021. Russian.

Starkova AA. [Application of practice-oriented and active forms of control of knowledge, skills and abilities of students in teaching] Regional education: modern trends. 2018;1:128-133. Russian.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-26

Номер

Розділ

Статті