Морфологічні особливості ушкоджень шкіри, спричинених контактними електрошоковими пристроями за різних умов

Автор(и)

  • V. D. Mishalov Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7617-1709
  • Y. A. Varfolomeiev ДСУ «Головне бюро судово-медичної експертизи МОЗ України», Київ, Україна, Ukraine
  • I. O. Riumina ДСУ «Головне бюро судово-медичної експертизи МОЗ України», Київ, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2020.3.143-147

Ключові слова:

нелетальна зброя, електрошокові пристрої, електромітка

Анотація

Актуальність. Електрошокові пристрої є різновидом нелетальної зброї та широко застосовуються в тому числі й працівниками силових відомств, як спецзасіб. Разом з тим систематизовані дані, що стосуються судово-медичної оцінки ушкоджень, спричинених електрошоковими пристроями є вкрай обмеженими, що зумовлює доцільність вивчення ушкоджень такого характеру. Мета. Дослідження макросокопічних та мікроскопічних змін на біологічному матеріалі, що виникли внаслідок дії електрошокових пристроїв за умови щільного контакту та з дистанції, а також через різні матеріали тканини одягу. Об'єкт дослідження: морфологічні зміни в шкірі, що виникають внаслідок дії електричних розрядів електрошокових пристроїв. Методи. В ході експерименту наносились ушкодження (електричні розряди тривалістю 5-8 секунд) електрошоковими пристроями на клаптях шкіри. Проводилось макроскопічне вивчення отриманих внаслідок дії електрошокових пристроїв змін шкіри з фотографуванням, а також вивчення мікроскопічних змін шкіри після стандартного забарвлення гематоксиліном та еозином. Результат. Встановлено, що за умови щільного контакту електродів електрошокових пристроїв зі шкірою, при тривалості розряду 5-8 секунд, макроскопічно видимих ушкоджень на шкірі виявлено не було. При мікроскопічному дослідженні були виявлені незначні зміни. За умов нанесення ушкоджень з дистанції близько 0,5-1см, що супроводжувалось проходженням іскрового розряду між електродами та шкірою, а також при нанесенні ушкоджень через шари тканин (бавовна, льон, поліестер) спостерігалось виникнення змін шкіри, загалом властивих електромітці. Дія електричного розряду через різні тканини супроводжувалась певними відмінностями в морфології ушкоджень шкіри. При мікроскопічному вивченні шкіри визначались виражені зміни, характерні для термічного та електричного впливу. Висновки. Певні відмінності у морфологічних проявах ушкоджень шкіри можуть бути використані в практиці судово-медичної експертизи для встановлення умов дії електрошокових пристроїв.

Посилання

Department of Defense (US) Executive Agent for Non-Lethal Weapons (NLW), and NLW Policy, DoD USA. 2018. English.

Bunker, RJ. Nonlethal Weapons: Terms and References. US Air Force Academy, CO: Institute for National Security Studies (INSS). Occasional Paper, 15. 1997 80p. English.

Закон України “Про національну поліцію» 2015 [Ukrainian].

Vilke GM, Bozeman WP, Chan TC. [Emergency department evaluation after conducted energy weapon use: review of the literature for the clinician]. The Journal of emergency medicine. 2011;40(5):598-604. English.

Amnesty International: “Amnesty International’s Continuing Concerns about Taser Use”. AMR 2006

Amnesty International: “Pain Merchants: Security Equipment and Its Use in Torture and Other Ill-Treatment”. AMR 2003.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті