Папуло-пустульозна форма розацеа – результати імуногістохімічного дослідження стану уражених ділянок.

Автор(и)

  • E. G. Haritonova Дніпропетровська державна косметологічна лікарня, Україна
  • T. V. Sviatenko ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», Україна

DOI:

https://doi.org/10.26641/1997-9665.2012.1.54-58

Ключові слова:

розацеа, папуло-пустульозна форма, імуногістохімічні дослідження

Анотація

Метою дослідження було вивчення та аналіз ланок патогенезу еритематозно-папульозної форми розацеа за допомогою широкого спектру імуногістохімічних маркерів. Для вирішення поставлених задач авторами використано біопсійний матеріал 11 діагностованих випадків папуло-пустульозної форми розацеа у чоловіків віком від 32 до 59 років. Проведені імуногістохімічні дослідження дозволили виявити нові ланки в патогенезі розацеа та встановити внесок окремих клітинних популяцій шкіри та клітин імунної системи в прогресування захворювання та розвиток саме папуло-пустульозної форми розацеа. Автори дійшли припущення, що можливо, поглиблення патологічних змін при папуло-пустульозній формі розацеа обумовлене наявністю кліщів, які здатні викликати міграцію в шкіру CD68+ клітин, у той час як кількість CD138+ плазмоцитів була незначною та не перевищувала 5-10% в інфільтратах. Кі-67+ клітини у великій кількості нараховувалися в складі сальних залоз, що вказувало на прогресуючі гіперпластичні зміни в цих придатках шкіри. Крім того, кількість клітин, позитивних на цей маркер, корелювала з виразністю ураження сальних залоз в більшому ступеню, ніж зі стадією захворювання.

Посилання

Akilov O. Immune response in demodicosis. / O. Akilov, Y. Mumcuoglu // JEADV. – 2004. – Vol. 56. – P. 440-444.

Hsu C. Demodicosis: a clinicopathological study / C. Hsu, J. Lee // J. Am. Acad. Dermatol. – 2009. – Vol. 42. – P. 453-462.

Neumann E. Сapillaropathy and capillaroneogenesis in the pathogenesis of rosacea. / E. Neumann, A. Frithz // Int. J. Dermatoll. – 1998. – Vol. 16. – P. 263-266.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті